top of page
Türkiye'nin ilk ve tek pipo sosyal medyası. PipoSosyal'e katılarak topluluk üyeleriyle etkileşimde bulunabilirsiniz.

PipoTr

Herkese Açık·108 Pipocu

Deneysel suni cake tabakası hakkında.

Pipo içmek, içinde bulunduğumuz post modern sürat çağına pasif bir direniş olarak kabul edilebilir evet. Zaman, emek ve sükuneti sembolize edebilir katılıyorum. Ancak kimi durumlarda faydalı olabilecek deneysel bir çıkarım da paylaşmak istiyorum.

Pipolarımızda zamanla kullanıma bağlı olarak tütün içerisindeki şeker, su buharı ve karbon kalıntısı, istenilen doğal bir cake tabakası oluşturur bu konunda sanırım hemfikiriz. Oluşan cake tabakası tütün içimini daha keyifli kılmasıyla birlikte, nispeten pipomuzun ömrünü de uzatmaktadır. Ancak tartışmaya açık bir konu olsa da suni bir cake tabakasının uygulanması da mümkündür. Buradaki amaç, yeni piponun tütünle ilk temasını daha yumuşak ve güvenli hale getirmektir. Yapılacak olan suni tabaka, pipo iç yüzeyinin yanıklara karşı korunmasına ek olarak, tütünün daha dengeli yanmasını sağlar ve zamanla doğal cake oluşumuna zemin hazırlar. Kendi yaptığım pipolarda ya da ilk zamanlarda edindiğim nispeten "kalitesiz" denebilecek pipolarda bu uygulama denenmiş ve olumlu sonuçlar vermiştir. Bu sebepten ötürü, naçizane tecrübemi paylaşmak istiyorum.

Vereceğim tarif tabi ki geliştirilebilir, geliştirilmesi de istekle beklenir.

Suni cake tabakası tarifi:

• Çeyrek çay kaşığı (1 damla) doğal bal

• 1,5 çay kaşığı tütün külü (ince elenmiş)

• 1-2 damla viski ya da konyak

Suni cake tabakası uygulama:

• Karışım tütün haznesine ince bir kat olarak sürülür/yedirilir.

• Tabaka doğal yollarla kurutulacaksa 2 gün kadar direkt güneş ışığı almayacak serin bir yerde bekletilir.

• İlk kurumanın ardından tütün haznesine ince bir kat tütün külü serpilip, yaş kalan yerler öncelikli olarak tüm hazne kül ile kaplanır ve fazla kül dökülür.

Bu uygulamanın sonunda yapılacak olan ilk içim tabakanın oturmasını sağlar ve göreceli olarak içime bir seferlik bal ve konyaktan kaynaklı tatlımsı bir alt nota sağlar. Bu durum "tütünün tadını değiştirdi" olarak da yorumlanabilir. İlk içimin sonrasında pipo artık genel kullanıma hazır hale gelir.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Denemek isteyen dostlara şimdiden başarılar dilerim.

Aynı zamanda bu konuda farklı fikirleri, olası olumsuz yanları ya da daha iyi yöntemleri olan tecrübeli arkadaşlardan görüşlerini, eleştirilerini paylaşmalrını içtenlikle rica ederim.

Not: Bu uygulama, genel kabul olan, ciğere çekmeden içilen bir pipo deneyimi ön kabulüyle paylaşılmıştır. Uygulama sonrası tütün ciğere çekilerek test edilmemiş her hangi bir bulgu elde edilmemiştir.

150 görüntülenme
Mehmetcyp
May 18

Değerli yorumlarınız için teşekkürler. Evet suni cake, piponun ruhuna pek uygun bir uygulama değil. Yine amacın yolda olmak olması konusuna da tamamen katılıyorum. Bu uygulamanın Briar ve zeytin harici diğer ağaçlardan olan pipolarda (daha önce de belirttiğim gibi, nispeten daha kalitesiz pipolarda), break-in aşamasında ve iyi kabul edilmeyen pipolardaki (kimi mısır koçanı pipolar da buna dahil edilebilir) başlangıç aşamasında aşırı ısınma, çatlama vs. Konularında, restorasyonlarda fayda sağladığını düşünüyorum. Kimi iyi markalar da (isim vermek doğru mu bilmiyorum. İrlanda ve İtalya menşeili) pipolarının bitiş aşamalarında çok ince bir suni cake tabaksı kullanıyor.

Kısaca, evet bu yöntem pragmatist anlamda faydalı olabilir ancak benim de taraf olduğum pipo ruhu ve pipo içmenin romantize edilmiş yönü için uygun değil. Yine de kültür içinde yeri var ve bu gibi tartışma konularının kültürü ilerlettiğine inanıyorum.

Hakkında

Türkiye'nin ilk ve tek Pipo sosyal medyasına hoş geldiniz.

bottom of page