Corn Cob Denemesi Update
Herkese selamlar 7 mayıs tarihinde kendi corn cob pipo denememi yapacağımı söylemiştim. Araya zaman girmesi gerekti çünkü mevsimini beklemem gerektiği detayını o gün için unutmuştum. Şimdi denememden edindiğim bilgileri paylaşayım belki benim gibi merak edenlere bir yol gösterici olur. Öncelikle epi topu mısır işlemek ne kadar zor olabilir ki demeyin 3 koçan sadece nasıl delmem gerektiğini anlamaya çalışmakla harcadım. Koçanı market mısırından yapmaya çalışmayın hem çok küçük hem de tadı falan her şeyi bozuyor. "Yemlik mısır" diye sorarsanız insanların bileceği tür bu iş için uygun. Bulduğunuz koçanın nemini tamamen kaybetmemiş olması gerekiyor, öte yandan ıslak da kalmamış olması gerekiyor. Bu nem mevzusunu ben şöyle amatör bir yolla çözdüm;
1) Yapacağınız pipo için gerekli ölçüde bir parça kesin
2) kestiğiniz koçanı suda 5-10 dakika kadar bekletin, ardından güneşte (iklime göre değişiklik göstermekle birlikte) 2-2.5 gün arası direkt güneş alan bir yerde kurutun. Böylece biraz daha nemini korumuş oluyor ama çok da kuru kalmıyor. (İşlemesi daha kolay gibi geldi bana bu şekilde)
3) ardından tütün haznesini oyun (iyi bir düzeyde matkap kullanamıyorsanız ilkel el aletlerine başvurun çünkü çatlak oluşmasına sebep oluyor)
4) Duman kanalı için ince bir tığ ile delme işlemi yapmanız gerek. Başka yöntemlerle yapamadım o yüzden bunu dremel uçlarıyla delme işlemi yaptım ben. El becerisine güvenen matkap vb. ile deneyebilir.
5) Sap için bir ağaç seçmeniz gerek ben ceviz ağacı buldum ve bununla yapmaya çalıştım. (Eğer ahşap oyma , tornaya yeni başladıysanız kiraz ağacı ile denemenizi tavsiye ederim çok daha kolay işleniyor)
6) Zımparalama yapmadan olmaz elbette. Ben unutarak bu işlemleri yaptım en başta zımpara ile başlamanız sizin için en hayırlısı olacak :). Üzerine gomalak cila kullandım ben açıkçası ne kadar doğru ve sağlıklı bir seçim bilmiyorum önerilere de açığım. Ardından bütün parçalar birleştirildiğinde ortaya içime hazır bir corn cob çıkıyor (gibi gibi). Bu aşamaya kadar 13 koçan feda edildi işlerken çatlayanlar oyarken kırılanlar son aşamada hava sızdırdığını fark ettiklerim vesaire vesaire. Ama benim amatör aklımla edindiğim bilgiler bunlar oldu. Deneyeceklere bir fikir olsun en azından diye buraya bırakıyorum. Yakın zamanda da görüntü paylaşacağım.

Mesele gerekirse Amerikayı yeniden keşfetmek olsun: Yerli bir mısır koçanı markamız da olur be en azından... Sühan Bey, bu süreci mutlaka konuşalım. Küçük ya da büyük ve hatta tütün yapmaya varan bu gibi her türlü uğraşı camiamız adına paha biçilemez kıymette.